IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо криптовалутите са толкова популярни в Турция?

За много турци те са основен или сред основните източници на средства, а в навечерието на избори управляващите не искат да ядосват избирателите

18:46 | 06.11.22 г.
Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg
Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg

Беше тежка година за криптовалутите. Цените потънаха, проекти се сринаха, а компании съкращават служители. В САЩ биткойнът изглежда не играе ролята на убежище от инфлацията, каквото трябваше да бъде. Нито пък е спасение от бурята на фондовия пазар. Човек би си задал въпроса тогава: какъв е смисълът от криптовалутите?

Страна като Турция дава някои отговори, пише Емили Паркър в материал за CoinDesk. След разговори близо две дузини хора от турската криптообщност тя улавя образа на един свят, в който криптовалутите не са просто игра, а необходимост.

Треската по криптовалутите е осезаема в Истанбул. Зоната около Капалъ Чарши е дом на редица малки бизнеси, където човек може да размени пари за биткойн или тетер. Нейна колежка казва, че първото нещо, което вижда на истанбулското летище, е огромна реклама на криптовалути. Има най-малко 8 млн. души в Турция, които се занимават с криптовалути според изчисление, публикувано в доклад от 2022 г. на турската криптоборса Paribu – една от най-големите в страната.

По-рано този месец турският президент Реджеп Ердоган подчерта ползите от блокчейн технологията, докато в същото време съветваше младежите да стоят настрана от залозите с криптовалути. Той също така заяви, че Турция иска да бъде производител, а не консуматор в света на дигиталните активи.

Разбира се, Турция не е имунизирана от проблемите с криптовалутите. Докладът на Paribu за 2022 г. отчита свиване на дневнотъргуваните беми до 145 млн. долара от 850 млн. долара през 2021 г. Но въпреки това ентусиазмът на местните остава силен. Турската криптообщност се бори Devcon – най-голямото събитие за разработчици на етериум – да се проведе в Истанбул.

Има много традиционни медии, които описват криптовалутите като убежище от високата инфлация в Турция и стръмното обезценяване на лирата. Поевтиняването на местната валута е голяма част от тази история, но не обяснява напълно защо криптовалутите са толкова популярни в страната. В Турция криптовалутите представляват своеобразна свобода – от местната валута, от икономическите политики на правителството и дори от ограниченията на корпоративния живот.

„Криптовалутите на практика са спасение за много хора тук както от финансова, така и от психическа гледна точка“, казва Видал Ардити, базираният в Истанбул основател на Layka DAO и Lunapark Web3 Hub.

Валутни неволи

Нека първо започнем с лирата. Равнището на инфлацията в страната наскоро премина 83%, 24-годишен връх, въпреки че някои изследователи изчисляват, че то е значително по-високо. Лирата също така достигна рекордно дъно спрямо щатския долар заради нетрадиционните държавни политики на понижаване на лихвените проценти. Критиците обвиняват паричната политика на правителството за инфлацията, докато правителството сочи атаки от „чуждестранни“ финансови атаки.

В Истанбул ударът е реален. Цените в ресторантите се увеличават често. Наемите се покачват пет пъти за година. почти невъзможно е местен чиновник да си купи къща. Дори и шеметното влакче на криптовалутите започва да изглежда като по-стабилна инвестиционна стратегия. На моменти турската лира се оказва всъщност дори по-волатилна от биткойна.

Криптовалутите на практика са спасение за много хора тук както от финансова перспектива, така и от психическа перспектива
Видал Ардити
основател на Layka DAO и Lunapark Web3 Hub

„Мнозина не вярват в силата на турската лира, затова търсят възможности за инвестиции, за да запазят стойността на парите си“, казва Чагла Гюл Шенкардеш, основателка на Istanbul Blockchain Women.

„Тъй като сме култура, която е свикнала с инвестиционни алтернативи като щатския долар и златото, не беше трудно за турците да се доверят на още една алтернатива, каквато са криптовалутите“, посочва тя. „Свикнали сме да инвестираме в неща, които не са лирата. Лесно можем да поемаме рискове“, допълва Шенкардеш.

Инфлацията може да направи трупането на благосъстояние трудно – дори невъзможно – и този проблем се състои в липсата на други добри инвестиционни опции. Поколението Y (родените от началото на 80-те до средата на 90-те – бел. ред.) и новото поколение имаха ограничени възможности за инвестиране в компании като Google, Tesla или Facebook, казва Тансел Кая, главен изпълнителен директор на Mindstone Blockchain Labs.

„Нуждаете се от посредник, за да купите тези акции, и дори да можете, вече е прекалено късно. Можете да ги вземете само на IPO (първично публично предлагане – бел. ред.) цени“, казва той. За разлика от това днес можете да сте част от успеха на биткойна или етера.

Разлика в заплащането

Заплатите често не нарастват с темпа на инфлацията, което означава, че покупателната способност на хората намалява. През юли Турция увеличи минималната заплата за втори път в рамките на шест месеца с 30% до 5500 лири, което тогава се равняваше на около 328 долара. Днес това е по-малко от 300 долара. Еге Агуш, студент по програмиране, започнал да инвестира в криптовалути, когато е на 19 г., работи в криптостартъп, докато учи.

„Дори и да завършите някое от водещите училища за програмиране, заплатите не са високи“, казва той. „Ако работите допълнително, това не ви се заплаща. Не мога да си позволя да живея в къща в момента. Затова търсим най-лесния начин за изкарване на пари“, казва той.

Последна актуализация: 18:46 | 06.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още